Historie

Uniek in haar soort werd zeiljacht Lady Victoria in 1978 gedoopt onder haar naam, “Kuan Yin Lady Victoria” en zeilde zij in december van datzelfde jaar de eerste keer uit. Lady Victoria is een one off Singapore Clipper met een romp van Iroko hout en een opbouw uit Birmees teak hout en was het eerste houten zeiljacht gebouwd in Singapore met aluminium masten. De robuuste materialen en het ontwerp van de romp, maken het een ideaal schip om de grote oceanen mee te bevaren onder alle omstandigheden. Met recht werd aan haar naam het voorvoegsel “Kuan Yin” toegevoegd, het is Maleis voor “de Onsterfelijke”!!

In haar jonge jaren werd Lady Victoria uitsluitend ingezet voor lange oceaantochten. Tijdens deze periode is zij van Singapore naar Canada gezeild, drie keer de Atlantische Oceaan overgestoken, over de Caribische zee gezeild en heeft zij meerdere plaatsen in Zuid-Amerika, waaronder Columbia, aangedaan.

Op het moment dat Lady Victoria in 1995 in Sint Maarten lag aangemeerd sloeg het noodlot toe en werd Sint Maarten getroffen door orkaan Luis. Orkaan Luis, met een oogrok van 90 kilometer en windsnelheden tot 215 kilometer per uur, was een van de dodelijkste en verwoestende orkanen van het “1995 Atlantic Hurricane season” en verwoestte 60 procent van de woningen op Sint Maarten. Lady Victoria was een van de weinige boten die orkaan Luis overleefde, zelfs nadat zij door Orkaan Luis letterlijk uit het water werd getild en aan wal werd gesmeten.

Tijdens zijn vakantie in Sint Maarten trof de toenmalige eigenaar Lady Victoria in gehavende toestand aan en hij viel op slag voor de charmes van dit zeiljacht. Hij liet haar ter plaatse restaureren en zeilde vervolgens in 46 dagen naar de Azoren om vervolgens door te zeilen naar haar huidige thuishaven Enkhuizen. Inmiddels is Lady Victoria niet meer weg te denken uit het beeld van de haven in Enkhuizen.

Vanuit de haven van Enkhuizen is Lady Victoria de afgelopen jaren niet alleen ingezet voor dagtochten op het IJsselmeer, maar ook meerdaagse tochten naar het Waddengebied.